Gezamenlijkheid

Hét maatschappelijke thema van deze tijd is hoe we gezamenlijkheid kunnen maken. We weten ook dat je met zingevend gedrag blijft staan tijdens de crisis. Gezamenlijkheid is afgeleid van betrokkenheid. Die in maatschappelijke zin, we kunnen elkaar veel meer bieden. Het zal feitelijk gaan om het werken aan ons voorstellingsvermogen van wat we elkaar te bieden hebben. Dat vermogen leent van muzische vermogens en laat zich misschien beter verdichten dan erover te praten.

De managementcultuur van de control, het gehuichel, het doen alsof gekoppeld aan de sfeer van ‘alles moet kunnen’ staan dwars op het werken aan gezamenlijkheid en vormen daarmee de grote valkuilen van deze tijd.

Ga daarom ook voortdurend de confrontatie aan met je eigen gedrag, daarmee bevorder je de compassie met en de verantwoordelijkheid voor de ander. Houd je licht onder de korenmaat, zoek de stroom of flow op die ons samen in beweging brengt, kies voor het vertrouwen in de mensen die je wantrouwt en aanvaard je grenzen. In gedichtentaal; wees als de wielewaal, zonlicht-geel en toch onzichtbaar:

Trouw

Wat ons verbindt verbeeldt                                                                                                                 de wielewaal, die is niks waard.                                                                                        Zonlicht-geel en toch onzichtbaar,                                                                                               langs de loop die stroom vereent.

Zij vliegt vertrouwde wegen,                                     waart onbevangen, vrij, spontaan,
is zo zonder belang, dat niets ter aarde                     haar begeert of tegenstreeft.

Wij kiezen voor het nadoen,                              stemmen voor systemen.                                             Zijn wij ons innerlijk vergeten?                              Weten wij nog van ontmoeten?

De taal van stilte weet                                                 haar grenzen te aanvaarden,                                           zonlicht-geel onzichtbaar,                                         langs de loop die stroom vereent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s