Maagd en Eenhoorn

Begrippen als gezamenlijkheid en authenticiteit horen bij elkaar, het zijn geen tegenstellingen maar tegendelen. Je gaat de verbinding aan met jezelf. Twee archetypes kunnen je daarbij helpen, die van de maagd (prinsesje) en de eenhoorn. De maagd staat voor het diepe verlangen naar ontvankelijkheid, naar luistervermogen en de eenhoorn vertaalt de hartewens naar zuiverheid in toegespitste echtheid en oprechtheid.

De grootste belhamel van deze tijd lijkt het eiland-gedrag te zijn, we doen alsof we niet verantwoordelijk zijn voor elkaar. Wij kunnen evenwel niet ademen, vernieuwen, leven zonder verbinding met jezelf en met de ander. Vernieuwen is daarom vooral verbinden van de maagd en eenhoorn in ons. Wat zelfvertrouwen maakt en ons met elkaar verbindt is niet makkelijk te doorgronden. Doorbraakmomenten, de ogenblikken die verbinden, passen niet bij de managementcultuur van de control en er druk over te praten, maar bij de functie van bezinning. Je luistert naar de stilte, zet je voelhoorn aan en klopt stilletjes aan de wand van de taal:

Maagd en eenhoorn

Je kunt gewoon op weg gaan                                                                                                      zonder sporen na te laten,                                                                                                                    jij kunt prima praten                                                                                                                    zonder blaam.

Je kunt rekenen                                                         zonder een computer.                                                       Je kunt de deuren dichtdoen                                    zonder ze te ketenen.

Je kunt jezelf verbinden                                          zonder dikke touwen,                                                        jij vormt het vertrouwen,                                     niemand breekt dat bindsel.

Het gaat dan als vanzelf,                                       niemand kan jou afwijzen;                                              je trouw is toegewijd,                                                      die dient het ongerepte.

Je biedt je aan elkaar,                                                                                                                       bent leraar in wat goed is,                                                                                                                   voor wat van jou niet goed is                                                                                                        dienen anderen als leraar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s