…laat de tijd de beer los…

Naast het fragment uit het gedicht van Yeats rechtsboven deze pagina zegt het boek ‘Wonen, schemeren, liegen’ van Botho Strauss (ISBN 9029537078) iets over ons huidige tijdsgewricht:

.…Nog spreekt de rede kordate taal, in het benoemen van de kwalen en de zorgen wordt haar betoog merkwaardig genoeg steeds vaardiger en behendiger – maar de aardkrachten hoeven maar een weinig in beweging te komen of ze overstemmen haar. We zijn er laat bij, mijn liefste, laat. We hebben op een onchristelijk uur het nieuwe begrepen. En nu het nieuwe werkelijk aanbreekt is ons begrip verbruikt. Nu de patronen alle doorgespeeld, de affecten alle uitgewoed zijn, laat de tijd de beer los…

Yeats en Strauss lijken hetzelfde te zeggen over de machteloosheid van het gedrag dat vernieuwing beoogt; het begrip is verbruikt en de overtuiging ontbreekt. Maar Yeats en Strauss zien én geven beiden ruimte aan de geest van de tijd.

Wel een mooie uitdrukking ‘laat de tijd de beer los’, het lijkt er inderdaad op dat deze tijd de beer heeft losgelaten. En wat doe je dan? Heb je of ben je? Blijf je in de oppervlakkigheid hangen, probeer je in de boom te klimmen om aan de eenhoorn te ontsnappen, of zoek je de stilte; luister je naar wat je opjaagt en ga je zo de confrontatie aan met je onoprechtheid?

Zien

De zin van zien                                                                    is ogenschijnlijk klein,                                            hetgeen is stilte.                                                              Wat mij herinnert

kijkt naar mij.                                                                    Het is genoeg                                                                    dat jij mijn oogst                                                             zult willen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s